Hengelo – Zwembad Het Elderink staat nu vijf maanden onder beheer van de nieuwe stichting, die is ontstaan uit een burgerinitiatief om te voorkomen dat Hengelo zonder zwembad zou komen. Inmiddels heeft de stichting al 700 donateurs en 100 sponsoren, een bewijs dat het zwembad enorm leeft. Prioriteit had natuurlijk de openstelling van het bad, dat door een groot aantal vrijwilligers en commissies wordt georganiseerd. Behalve dat is er door een technische commissie keihard gewerkt aan allerlei projecten en het beheer van de installaties, het oplossen van problemen en aan verbeteringen, zoals de reuzenglijbaan. Een tussenbalans.
Zwembad Het Elderink - foto Contact

Vrijwilligers Lu Platzer en Marcel Kok vertellen enthousiast over wat er allemaal tot stand is gebracht in de afgelopen maanden. Na de overname kwamen ze diverse problemen tegen, voornamelijk achterstallig onderhoud. Dit is ook wel te verklaren doordat er natuurlijk al jaren sprake van was om het zwembad te sluiten. De investeringsportefeuille wordt dan niet meer ingezet. Daarnaast is het de laatste tijd vooral gebruikt voor (duurzaam) investeren.

Zo is op het gebied van energieverbruik veel winst geboekt. De baden worden niet meer gevuld met leidingwater, maar met bronwater uit 34 meter diepe bronnen. Zonnecollectoren (het zogenaamde Sundisc-systeem) en een afdekking van foam over het wedstrijdbad zorgden voor gigantische besparingen, van ca. 350 kuub per dag naar amper 15. De stekkers van de ketels voor het verwarmen van het water staan zelfs al zeven weken uit! De wens is dat ook over het ‘kleine’ bad zo’n afdekking komt. Daarvoor zal het muurtje in het bad moeten wijken en dan is het uitkijken naar een tweedehands systeem bij een van de 60 baden die in Nederland gaan sluiten. Want op die manier gaan de vele vrijwilligers te werk. Overal navraag doen, overal wat ritselen.

“De medewerking is gigantisch,” vertelt Platzer. “Dat geeft nog de meeste voldoening. Bij elk probleem weet iemand wel weer een oplossing of een mannetje in te schakelen, of zelfs hele vriendengroepen. Op allerlei gebieden krijgen we hulp, vooral de Hengelose bedrijven staan steeds klaar om te helpen, materiaal of manuren te leveren. Over kosten wordt niet moeilijk gedaan. Dat varieert van brandstof voor de gazonmaaier tot het leveren van een kraan voor het plaatsen van de glijbaan.”

Bij die glijbaan kwam heel wat kijken. Niet alleen met het aanvragen van de vergunning, maar ook bij het plaatsen. Er moest een ondergronds buizensysteem en een pomp worden aangelegd voor voorziening van 120 kuub water per uur op de glijbaan. De stukken van de baan moesten worden schoongemaakt, het staalwerk moest gestraald en verzonken worden, er moest een andere, veilige trap komen en de staanders worden gegoten in 30 kuub speciaal beton.

“Het was jammer dat het allemaal langer duurde dan we eerst hadden gepland, maar achteraf is het niet erg dat we er wat meer tijd voor hebben. We kunnen ons nu inzetten om iets op te leveren waar we achter staan en dat is veiligheid en kwaliteit. We hebben ons er dus bij neergelegd dat het dit seizoen niet meer in gebruik gaat. Het belangrijkste is dat het goed gebeurt en dat de baan straks volkomen veilig is,” aldus Platzer.

Inmiddels is de glijbaan met een lengte van meer dan 60 meter zo goed als af. Aan de trap komen nog enige beveiligingen en verstevigingen. Daarna moet het worden gecertificeerd door het Keurmerkinstituut volgens de geldende normen en regelgeving. Allerlei bescheiden moeten worden ingeleverd, zoals een risico-inventarisatie. Zo mogelijk wordt dat nog voor het sluiten van het seizoen afgehandeld, omdat voor de keuring het bad nog gevuld moet zijn met water. Intussen is er wel een nieuw attribuut voor de kinderen. De zogenaamde ‘ijsberg’ komt uit China en kon worden aangeschaft na de succesvolle verenigingsactie van Albert Heijn, wat het zwembad bijna 2000 euro opleverde.

Platzer: “Zo blijven we bezig en hebben we nog veel ideeën. De glijbaan wordt nu in 2015 in gebruik gesteld en dat komt mooi uit, want dat is een jubileumjaar. Het zwembad bestaat dan 50 jaar en daarmee kunnen we het meteen feestelijk inluiden!”
Bron:Contact.nl; Bronckhorst-Midden, 5 augustus 2014, 47e jaargang, no. 42